Narena
De afdeling NARENA (Natural Resources and Environmental Assessment) is gespecialiseerd in het gebruik van Geografische Informatie Systemen (GIS) en het toepassen van remote sensing (RS) voor het bestuderen van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname.
De afdeling heeft als algemeen doel het bevorderen van ruimtelijke afstemming tussen menselijke activiteiten, behoeften en welzijn op gemeenschapsniveau.

Ons team bestaat uit
Clifton Sabajo
Jamille Haarloo
Virginia Atmopawiro
Danny Ramlal
Onderzoek & Projecten
Onderzoek gericht op 1) het toepassen van GIS en remote sensing technieken en ontwikkelen van methodologieën ten behoeve van duurzaam bos- en landgebruik en 2) het uitvoeren van ruimtelijke analyses die betrekking hebben op hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen
Ruimtelijke planning Cottica Gebied
Het ‘Land-use planning’ project (2016-2020) had als doel bij te dragen aan adaptatie-processen bij vijf Marrondorpen in het Cottica gebied die problemen ondervinden van wateroverlast. Mede vanwege klimaatverandering zullen deze dorpen steeds vaker onder water komen te liggen. Het project had ook als doel om capaciteit voor ruimtelijke planning op te bouwen. Uit het project is een technisch verslag en kaartmateriaal voortgevloeid waarin verworven inzichten over lokale implicaties van klimaatverandering, adaptatie, landschapsbeheer en ruimtelijke ordening zijn verwerkt. De resultaten zijn gebaseerd op consultatie met gemeenschappen, GIS en RS analyses, en een ecosysteemdiensten benadering van landgebruiksplanning. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Stichting KIBII en mede mogelijk gemaakt dankzij cofinanciering van het GEF- Small Grants Programme en de Alcoa Foundation.
Wetlands onderzoek
Wetlands zijn ecosystemen (gebieden) die tenminste voor een deel van het jaar (bv. regenseizoen) onder water staan of verzadigd zijn met water. Het wetlands onderzoek (2022-2023) van NARENA bestaat voor een groot deel uit remote sensing analyse om de ruimtelijke distributie van verschillende wetland typen op de kustvlakte in kaart te brengen. Dit onderzoek is onderdeel van het GCCA+ phase 2 Mangrove project onder leiding van SBB.

Diensten & Samenwerkingen
NARENA biedt GIS en RS gerelateerde dienstverlening aan de Surinaamse gemeenschap, onder andere aan studenten, onderzoekers, organisaties en bedrijven die werkzaam zijn in de bos-, natuur- en landbouwsectoren.
- GIS en RS ondersteuning bij projecten in de vorm van kaartproductie, uitzetten van routes ten behoeve van veld expedities, etc.
- Op aanvraag verzorgen van GIS, remote sensing en GPS trainingen.
Stage mogelijkheden
Zie overzicht van lopende, geplande en beoogde projecten (2022-2023) van NARENA/ CELOS waarin studenten kunnen participeren. Studenten kunnen stage lopen of hun afstudeeronderzoek bij NARENA doen binnen deze projecten.
Zie document Onderzoek_studenten_Narena_2022-2023