Onze geschiedenis
Het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek Suriname (CELOS) werd in 1967 opgericht met Nederlandse financiering als stichting, met als doel het bevorderen van het agrarisch wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Oorspronkelijk een dependance van de toenmalige "Landbouw Hogeschool Wageningen" (nu Wageningen University), ging het met de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 formeel over in handen van de Universiteit van Suriname (AdeKUS). Onder behoud van de naam werden de statuten van de stichting aangepast in 1976.
De organisatie wordt geleid door een bestuur dat verantwoordelijk is voor het beheer van de stichting en het uitzetten van beleid. De dagelijkse leiding van het instituut ligt in handen van de directeur. Ontdek de agrarische expertise bij CELOS, toegewijd aan het bevorderen van wetenschappelijke kennis en onderzoek in Suriname.

Missie
Het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) is hét wetenschappelijk instituut dat voorziet in toonaangevend en multidisciplinair onderzoek, onderwijs en diensten in de agrarische en bosbouwsector ten behoeve van de ontwikkeling van Suriname.
Visie
CELOS zal zich ontwikkelen tot een regionaal en internationaal gerenommeerd en gecertificeerd kennisontwikkelingsinstituut.
Ons gemotiveerd en professioneel team bereikt dit door excellentie in wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling en innovatie van duurzame productie- en beheerssystemen voor de agrarische en bosbouwsector.
CELOS zal dit bewerkstelligen door
- Een optimale informatievoorziening naar haar doelgroepen.
- Constructief samen te werken aan het realiseren van gemeenschappelijke doelen met zowel Surinaamse als internationale partners.
- Begeleiden en faciliteren van studenten en wetenschappers en bevorderen van kennisoverdracht.
- Uit te groeien tot een zelfvoorzienende organisatie die de duurzaamheid van het instituut waarborgt.
- De kwaliteit te waarborgen door het certificeren van haar processen en het stimuleren van promotieonderzoeken.
Strategische doelen CELOS
Het CELOS zal zich in de komende 5 jaar inzetten voor het behalen van de volgende zes strategische doelen:
- Versterken van de interne organisatie (institutionele versterking).
- Actief uitdragen van CELOS zowel nationaal als internationaal.
- Diversificatie van inkomsten en verbetering van financiële positie (commerciëler worden).
- Uitbreiden en benutten van (internationale) strategische allianties.
- Specialiseren en verbeteren van de dienstverlening aan stakeholders.
- Optimaliseren van de onderzoekscapaciteit en -output (gepromoveerde wetenschappers, optimalisering permanente field sites, gecertificeerde laboratoria)