PWL Slide 1_verkl
PWL Slide 4_verkl
PWL Slide 3_verkl
PWL Slide 5_verkl
PWL Slide 2_verkl

Plantenweefselkweek

Afdeling plantenweefselkweek laboratorium (PWL) is bezig met de in-vitro vermeerdering van plantmateriaal. Onze focus ligt op Surinaamse gewassen welke moeilijk op te kweken zijn of waar veel vraag naar is. Met deze techniek kan je plantmateriaal verkrijgen welke ziektevrij en een exacte kopie van de moederplant zijn. Hierdoor kunnen bepaalde unieke variëteiten sneller vermeerdert worden en in productie worden gebracht.

Ons team bestaat uit

A. K. K. Gopie MSc.

Wetenschapper Microbiologie

R. Chedi mo-A Biologie

Analist weefselkweek

R. Doerga mo-A Biologie 

Analist weefselkweek

W. Harpal

Laborant weefselkweek

Onderzoek & Projecten:

CELOS is een onderzoeksinstituut, de focus van PWL ligt dus niet op productie maar op het onderzoek naar de mogelijkheid om bepaalde planten in-vitro op te kweken. Elke plant is uniek en er is dus niet een “one-fits-all”-protocol voor elke plant.

Het PWL is momenteel bezig met onderzoek naar de in-vitro vermeerdering van kokosnoot, ananas, cassave, dasheen en gember. Sommige van deze gewassen zijn al door het hele weefselkweekproces andere zijn nog in de onderzoeksfase. In de nabije toekomst gaan we ons bezighouden met in-vitro vermeerdering van houtige planten. Dit is uitdagend omdat het plantmateriaal meestal vol infectie is en de celdeling minder actief is.

Diensten & Samenwerking:

Het PWL is volledig uitgerust om planten in-vitro op te kweken, waarna afharding volgt in onze plantenkas. Een ondernemer of instituut kan het verzoek doen om weefselkweek materiaal (verkregen van een derde partij) te vermeerderen of af te harden. Verder kunnen we ook onderzoek naar de mogelijkheid voor de vermeerdering voor een bepaalde variëteit plant. Onze productiecapaciteit is maximaal 250 plantjes. Zulke onderzoeksvoorstellen zullen worden gescreend en besproken op tijdsframe, haalbaarheid en kosten.

Verder produceren we ook informatiebladen over verschillende Surinaamse gewassen, kweekmethodieken, meststoffen en herbiciden. Deze kunt u vinden op Facebook of onder deze pagina. Heeft u vragen of suggesties dan staan we u graag te woord, u kunt contact met ons opnemen telefonisch of via email.

Het PWL staat open voor samenwerkingen met ondernemers en instanties. We hebben een nauwe werkrelatie met het ministerie van LVV en andere Surinaamse laboratoria.

Stage mogelijkheden:

Bij het PWL zijn er volop mogelijkheden voor stagiaires of afstudeerders in de richting van plantenbiologie, weefselkweek, groei-experimenten en plantgenetica. Behalve het meehelpen in lopende onderzoeken en projecten kan de student ook voordrachten doen voor bepaalde onderwerpen, mits deze binnen de scope en planning van het PWL passen. 

Contact details:

(+597) 490128 – vragen naar Dhr. Gopie, PWL lab
tissue@celos.sr.org